Gazdovanie

Čo je kysnutie a čo je fermentovanie?

Jazykovo-duchovné  okienko, Žiarislav píše: Dnes niektorí hovoria o fermentovanom čaji, o fermentovanej zelenine. Ako by sme to povedali po slovensky? Aký je rozdiel medzi fermentáciou a kysnutím? Žiarislav: Slovo fermentácia je pôvodom latinské. Pochádza z latinského slova „fermentum“ od „fervēre”, čo znamená vrieť, kypieť. Je to doslova „vyvrenina“.  Toto označenie sa ako obrazné začalo používať v …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/co-je-kysnutie-a-co-je-fermentovanie

Divné pôrody v kozom stáde

Z vrchárskeho zápisníka  Žiarislav píše V tomto roku sa stala vec nevídaná. Porodila koza sedemapolmesačná. Tri kozy z dvadsaťčlenného stáda porodili už v novembri. Keby to človek nevidel na vlastné oči, tak tomu len sťažka uverí. Vážna bola najväčšia dojka. Mala dcéry Vážku, Sivku a Nošku. Vážna po tom, ako si zlomila nohu a poťahala šľachu,sa už držala viac pri dome. …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.koza.ponozka.htm

ČO TREBA NA ŠITIE ODEVOV (3.): ČO TREBA NA AKÝ ODEV? Skúste si to!

Ahoj, priatelia. Hlavné je – nebáť sa niečo ušiť. Mnohí veria tomu, že spievať môžu len profesionáli, ale my vieme, že nie. Podobne je to so šitím. Ak spev je vlnením duše, tak odev je kožou duše, ktorá ju posilňuje, teší, chráni. A to buď bežne, alebo aspoň v domácom prostredí, alebo sviatočne. Tak, ako naše telá …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.sitie3.htm

ČO TREBA NA ŠITIE ODEVOV (2.): VÝBER NÁSTROJOV

Úchachá, takže, bytosti drahé, pokračujeme v našom dobrodružstve – ušiť si vlastný odev. Berte to zľahka – ak by sa vám to úplne nezadarilo, môžete to nosiť po dome, ale my urobíme všetko preto, aby sa nám to zadarilo. IHLY, NITE Dôležité je zvoliť si spôsob šitia a s tým súvisia i nástroje, ktoré pritom použijeme. Najjednoduchšie je šiť …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.sitie2.htm

ČO TREBA NA ŠITIE ODEVOV: 1. VÝBER LÁTKY, ALEBO KOŽKY

VÝBER LÁTOK Šijeme buď z látky , alebo z kožky (kože, kožušiny). Duchovne najčistejšie látky sú domáce plátna z pôjdu od prababky. Je to ľanové, alebo konopné plátno, ktoré bolo kedysi pestované bez použitia chémie. Ľanové, alebo konopné rastliny sa najprv močili, potom lámali, česali, vyrobilo sa pazderie a z toho sa na kolovrátku priadla priadza. Z nej sa na tkáčskom …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.sitie1.htm

O SLOVENSKEJ VRCHÁRSKEJ VESELEJ KOZE A O JEJ BIELOM ZLATE

Keď chce niekto chovať zvieratá, aby mal z toho úžitok, obvykle pre nich hľadá priestor, do ktorého ich zatvorí. Človek – novolazník mal načisto iný príbeh. Ocitol sa v priestore zarastajúcich horských oráčin, lúk a pasienkov, kde koza predstavovala pomocníka na udržanie pastvín. Najprv koza, časom stádočko. Postupne priberať do chovu jednu po druhej, niečo pustiť …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/o-slovenskej-vrcharskej-veselej-koze-a-o-jej-bielom-zlate

Rada od Vlada (2.): Ako som si tak v zemi kopkal

Ako som si tak v zemi kopkal. Nastenka mi túto jar veru riadny kus zeme poorala, i pýru bolo omnoho menej v zemi ako pred rokom. Na poli som 3 týždne pred orbou kone vypustil a tie veru čo zelené zo zeme nos vystrčilo, usilovne vytiahli, ako prílohu k senu. I mi políčko riadne pohnojili. …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.Rada.Vlado2.htm

Gazdovský rozhovor so Žiarislavom o slovenskej lazníckej koze

Mnoho ľudí na táboroch hovorí, že také pekné kozy, aké sú v tvojom chove, ešte nevideli. Je to nejaké zvláštne plemeno, alebo je to výsledok tvojho šľachtenia? Áno. Obe vety sú pravdivé. Môžeme to plemeno nazvať Slovenská laznícka koza. Prečo si sa rozhodol popri toľkých činnostiach aj šľachtiť kozy? Pred deviatimi rokmi som si priviedol prvé …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.kozy.htm

O KUKURICI A GAZDOVSKOM POVSTANÍ

Kradli sme, nech je nám odpustené. Teraz sadíme. Keď sme boli malí, chodili sme na pole na kukuricu. Keď bola nezrelá, jedli sme ju ešte ako malé šťavnaté strúčiky, celé v kuse ,aj s mäkkou čudkou. Keď bola mliečna, ohrýzli sme ju dokola, lebo čudka už bola tvrdá. Ale nás aj boleli z toho bruchá, …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.kukurica.htm

BUDE DRUHÁ NEOLITICKÁ REVOLÚCIA?

Klonované rajčiny za to veruže nemôžu. V supermarkete majú rajčiny. Rajčiny boli kedysi rajské. V detstve som ich zjedol za celé papierové vrecúško, pol kila iste, a bol to blažený pocit. Boli tmavočervené, mäkkúčke, veľmi príjemnej, trochu, ale nie príliš sladkastej chuti. Blažilo to v ústach i žalúdku. Dnes, keď v supermarkete kúpim paradajky, uvažujem dlho, či sú to naozaj paradajky. …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/RC.2neol.revolucia.htm