Gazdovská obroda

SVÄTOSLAV a JASNA

žijú na Zaježovských lazoch. Vyrábajú kravský i kozí (a miešaný) syr. Jasna sa zaoberá domácimi pôrodmi. Robo v minulom roku opäť vydal svoj trinásťmesačný kalendár. Stavia kamenné pece. Spojenie: 0908 105 201 http://vsieti.sk/

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/svatoslav-a-jasna

PÚTIBOR BREDY

žije na Honte na Hrušovskom laze. Stavia a opravuje tradičné slovenské drevenice, slamené a trstené strechy, robí kozí syr Spojenie: 0904 678 764    

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/putibor-bredy

HROM

remeselník, spisovateľ, filmár Vyrába doby-bubny, hrkálky Ručne vydlabáva kmeňe a driape kože. Na telo dobov používa hocaké súce drevo z vývratov, bútľavín a odrezkov. Vydlabané drevo aspoň rok schne a dozrieva. Blany poskytujú zväčša pohodené kože zo strelených zverov. Najmä vysoká poľovná zver. Možnosť výberu z väčšieho množstva dobov priamo z dielni v Pezinku. SPOJENIE: 0908 589 229 Napísal knihu …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/hrom

Rada od Vlada (2.): Ako som si tak v zemi kopkal

Ako som si tak v zemi kopkal. Nastenka mi túto jar veru riadny kus zeme poorala, i pýru bolo omnoho menej v zemi ako pred rokom. Na poli som 3 týždne pred orbou kone vypustil a tie veru čo zelené zo zeme nos vystrčilo, usilovne vytiahli, ako prílohu k senu. I mi políčko riadne pohnojili. …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/rc-rada-vlado2-htm

Gazdovský rozhovor so Žiarislavom o slovenskej lazníckej koze

Mnoho ľudí na táboroch hovorí, že také pekné kozy, aké sú v tvojom chove, ešte nevideli. Je to nejaké zvláštne plemeno, alebo je to výsledok tvojho šľachtenia? Áno. Obe vety sú pravdivé. Môžeme to plemeno nazvať Slovenská laznícka koza. Prečo si sa rozhodol popri toľkých činnostiach aj šľachtiť kozy? Pred deviatimi rokmi som si priviedol prvé …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/rc-kozy-htm

O KUKURICI A GAZDOVSKOM POVSTANÍ

Kradli sme, nech je nám odpustené. Teraz sadíme. Keď sme boli malí, chodili sme na pole na kukuricu. Keď bola nezrelá, jedli sme ju ešte ako malé šťavnaté strúčiky, celé v kuse ,aj s mäkkou čudkou. Keď bola mliečna, ohrýzli sme ju dokola, lebo čudka už bola tvrdá. Ale nás aj boleli z toho bruchá, …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/rc-kukurica-htm

BUDE DRUHÁ NEOLITICKÁ REVOLÚCIA?

Klonované rajčiny za to veruže nemôžu. V supermarkete majú rajčiny. Rajčiny boli kedysi rajské. V detstve som ich zjedol za celé papierové vrecúško, pol kila iste, a bol to blažený pocit. Boli tmavočervené, mäkkúčke, veľmi príjemnej, trochu, ale nie príliš sladkastej chuti. Blažilo to v ústach i žalúdku. Dnes, keď v supermarkete kúpim paradajky, uvažujem dlho, či sú to naozaj paradajky. …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/rc-2neol-revolucia-htm

Rada od Vlada alebo neskutočne skutočné vynálezy pre gazdov, ich záhradu, zvieratá aj dom

Prvá: dnes,9.3. som si bol k obedu v záhradke (bez skleníka) vytiahnuť poslednú vodnicu, čerstvú, chtrumkavú a voňavú, čo tam prečkala z jesene. No, a k tomu trochu čerstvého lístkového šalátika… ale toho len poskromne, lebo v priebehu zimy sa už z hriadky minul…. Ako je to možné? No – sklerózou. Na jeseň som to …

Pokračovať v čítaní

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/rc-rada-vlado-htm