POCITOVOSŤ ZIMY A ČARO NOCI

Celú zimu bolo nejako teplo. Zima bez snehu. Pamätá si zimy, keď bol sneh krátko. Aj takú zimu tu zažil, keď nasnežilo začiatkom decembra a sneh sa roztopil až koncom marca. Tvrdo bolo, lebo sena bolo málo. Menej kúriť môžeš, ale zvieratám nemôžeš dať menej jesť. Vtedy veruže koncom zimy seno hore horou ťahal.

ZIMA JE LEN POCIT

Keď chodíš v sandáloch po zamrznutom dvore, je to oveľa príjemnejšie, ako v čižmách v blate. Tak si človek v posledných rokoch hovoril – že zima sa začína v januári. Dovtedy je to len taká chladnejšia jeseň. A keďže koncom februára už zvyknú vyletieť včely na jahňady rakyty, osiky a liesky, s januárom sa zima aj končí. Je to oveľa príjemnejšia predstava, keď žiješ na horskom gazdovstve, ako keby si hovoril, že zima je od novembra do  marca. To je 5 mesiacov, skoro polrok. Nie, nie, riadna zima je len chvíľu. Takto ju prežiješ ľahšie. A aj keď sa začína vlastne v januári, vtedy je to už dobre, lebo si na chlad  navyknutý. V decembri je síce teplejšie, ale nie si navyknutý, preto je to viac nepríjemné.  Je to trochu vtipné poňatie zimy, ale aj trochu pravdivé. Mínus dvadsať nebýva ani začiatkom decembra, ani koncom februára. Je to prevažne sečňová záležitosť.

Ktosi tu raz hodil výčitku, že nemáme teplú vodu. My máme vždy teplú vodu. To sa už aj malí vrchári naučili, že je to tak. Voda, keď tečie, je teplá. Keď je studená, už to nie je voda, ale ľad…

Celý článok čítajte TU

Prvý deň Čerešenky

Trvalý odkaz: https://www.zemosvet.sk/pocitovost-zimy-a-caro-noci

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude uverejnená.